Zapri
Type at least 1 character to search
Na vrh strani
Osnovni vodnik za optimizacijo spletne trgovine

Osnovni vodnik za optimizacijo spletne trgovine

Oskrba vaše spletne trgovine z visokokakovostnimi in zaželenimi izdelki je le polovica bitke za izgradnjo uspešnega in donosnega spletnega podjetja. Potencialnim kupcem morate pomagati, da vašo spletno trgovino in želene izdelke tudi najdejo. Z uporabo tehnik optimizacije za iskalnike v vaši spletni trgovini lahko povečate svojo prepoznavnost in prodajo.

Kaj je SEO in zakaj je pomemben?

Optimizacija za iskalnike (SEO) je postopek izboljšanja vidnosti vašega spletnega mesta v iskalnikih, kot so Google, Bing in Yahoo, ko ljudje aktivno iščejo, kar ponujate v vaši spletni trgovini. To vključuje dve  ločeni skupini veščin. Lahko jih poimenujemo tehnični SEO in vsebinski SEO.

Tehnični SEO vključuje natančno nastavitev delovanja, varnosti in navigacije vašega spletnega mesta – del izkušnje vaših obiskovalcev. Vsebinski SEO je povezan z optimizacijo ključnih besed na strani in zunaj nje – stvari, ki jih obiskovalci vašega spletnega mesta dejansko vidijo.

Vaš prvi korak v svet SEO spletne trgovine je prepoznavanje začetnega nabora besed in besednih zvez, po katerih se želite uvrstiti v iskalnike, imenovanih »ključne besede«. Ta seznam ključnih besed boste nato uporabili v naslovih vaše spletne trgovine, nadomestnih oznakah slik in drugih vidnih področjih. Ključne besede so ključnega pomena za SEO, saj so to besedne zveze, ki jih ljudje iščejo v spletu, da bi nekaj našli. Ko se vaše spletno mesto naravno prikaže kot eden od rezultatov in nekdo klikne nanj, imenujemo to organski promet. To se zgodi naravno, ker iskalnik predlaga vaše spletno mesto kot nekaj koristnega za uporabnika.

Poleg organskega prometa je na voljo tudi »cost-per-click« oglaševanje, ki omogoča, da se vaša spletna trgovina prikaže, ko nekdo išče določeno ključno besedo. V tem primeru vsakič, ko nekdo klikne na vaš oglas, plačate provizijo. Čeprav je to hiter način za uvrstitev v iskalnike glede na želene ključne besede, bo dolgoročno za vaše spletno mesto bolj donosna organska uvrstitev.

Koliko lahko SEO dejansko vpliva na donosnost vaše spletne trgovine?

98 odstotkov ljudi vsak mesec uporablja iskalnik. Ocenjuje se, da uporabniki Googla vsak dan izvedejo več kot 3,5 milijarde iskanj. Glede na raziskave, na 39 odstotkov spletnih nakupov vpliva relevantno iskanje. Večina spletnih trgovin pripiše več kot 40 odstotkov svojih prihodkov organskemu prometu. Poleg tega si mnogi vaši konkurenti ne bodo vzeli časa, da bi se naučili in uporabljali SEO, zato je to način, da napredujete in privabite več strank. Sami lahko opravite veliko dela, da dosežete organske uvrstitve. Če želite povečati prodajo z nizkim proračunom, je SEO odlična možnost.

Kako deluje SEO?

Iskalniki uporabljajo kombinacijo pajkov, indeksov in algoritmov, da določijo, kakšne rezultate bodo prikazali za vsako ključno besedo. Postopek se začne tako, da iskalniki pošiljajo robote, da odkrijejo novo in posodobljeno vsebino. Kadarkoli roboti odkrijejo svežo vsebino, jo dodajo v bazo podatkov, imenovano indeks. Vsakič, ko nekdo izvede iskanje po ključnih besedah, bo iskalnik preiskal svoj indeks za vsebino, ki ustreza tej določeni poizvedbi. Če nekdo išče »recept za špagete«, je verjetno v indeksu že na milijone strani spletnega mesta z vsebino o tej temi. Iskalnik bo nato uredil vso vsebino o špagetih in poskušal zagotoviti najboljše rezultate za vsakega posameznega iskalca.

Ta postopek je znan kot rangiranje. Pri rangiranju iskalniki upoštevajo veliko različnih dejavnikov, vključno z uporabniško izkušnjo, ugledom spletnega mesta in samo stranjo (merjeno delno s številom drugih spletnih mest, ki se sklicujejo ali povezujejo nanje). Google se je z uvedbo Core Web Vitals osredotočil tudi na učinkovitost spletnih mest. Core Web Vitals meri, kako uporabniki zaznavajo hitrost, odzivnost in vizualno stabilnost spletne strani. Čeprav obstaja veliko različnih vidikov optimizacije iskalnikov, vam priporočamo, da posebno pozornost posvetite učinkovitosti vaše spletne trgovine.

Uporaba ustreznih ključnih besed na vašem spletnem mestu je temelj optimzacije spletne trgovine. To vključuje vašo domačo stran, strani z izdelki, strani s kategorijami, objave v novicah, stran z informacijami, stran s cenami in katero koli drugo stran na vašem spletnem mestu. Tu se delo seveda ne konča.

Uvod v izraze SEO

Oglejmo si nekaj najpogostejših izrazov, ki jih morate poznati za SEO.

Ključne besede (Keywords): besede ali besedne zveze, ki jih potencialni obiskovalci spletnega mesta vnesejo v iskalnike. Na primer, če prodajate prilagojena električna orodja, bi se želeli prikazati, ko nekdo išče to frazo v Googlu, Bingu ali Yahooju.

Nadomestno besedilo (Alt text): besedilni opis slik in grafike, ki pomaga Googlu, da jih razume. Bralniki zaslona tudi na glas preberejo nadomestno besedilo obiskovalcem spletnega mesta z okvarami vida, da lahko razumejo sliko.

Naslov strani (Page title): naslov, ki se prikaže v rezultatih iskanja za vsako stran. Iskalniki običajno prikažejo 50-60 znakov.

Meta opis (Meta description): kratek predogled (običajno 140-160 znakov), ki se prikaže pod naslovom vaše strani na strani z rezultati iskanja.

Naslov strani in meta opis (znana tudi kot meta oznake) sta glavni orodji, ki ju imate na voljo, da prepričate iskalca, da klikne na vašo stran. Zato obvezno vključite privlačen povzetek, vaše ključne besede in v idealnem primeru poziv k dejanju za vaše ciljno občinstvo.

Spodnja slika prikazuje, kako so meta oznake prikazane v rezultatih iskanja. Naslov strani je večje modro besedilo, meta opis pa manjše besedilo pod njim.

Povratne povezave (Backlinks): Ko neka zunanja spletna stran vsebuje povezave na vašo spletno trgovino. Iskalniki štejejo te povratne povezave kot potrditev vsebine vaše trgovine, zaradi česar so dragocen dodatek vsaki strategiji optimizacije.

Notranje povezave (Internal links): Povezave med dvema različnima podstranema ali izdelkoma vaše spletne trgovine. Notranja povezava lahko pomaga obiskovalcem najti sorodno vsebino in lahko tako izboljša merila rangiranja, kot je trajanje seje. Notranje povezovanje tudi pomaga iskalnikom bolje razumeti, kako je vaša vsebina povezana.

Faktorji uvrstitve (Ranking factors): merila, ki jih Google uporablja za določanje uvrstitev pri iskanju. Višja uvrstitev v Googlu je odvisna od vsebine in ključnih besed na sami spletni strani, števila in kakovosti povratnih povezav do vašega spletnega mesta ter tehničnih vidikov, kot je uporabniška izkušnja – hitrost, varnost in struktura vaših strani.

Izbiranje najboljših ključnih besed

Če želite biti uspešni pri optimizaciji spletne trgovine, je najpomembneje, da uporabite prave ključne besede. To pomeni prepoznavanje besed in besednih zvez, ki jih ljudje uporabljajo pri iskanju vsebine, povezane z vašo trgovino. Morda že imate v mislih nekaj ključnih besed, kot so vaši najbolj priljubljeni izdelki ali blagovne znamke, ki jih imate na zalogi. Te besede lahko vnesete v orodji, kot sta na primer Semrush’s Keyword Magic ali Keyword Overview.

Ta orodja vam prikažejo povprečni obseg iskanja za vsako ključno besedo in predlagajo nekaj alternativ, kar vam lahko pomaga natančno določiti potencialno donosne besede in besedne zveze.

Ko izvajate raziskavo ključnih besed, je pomembno, da pri določanju svojih primarnih ciljnih ključnih besed upoštevate namen iskanja. Pri spletni trgovini je bolje, da se osredotočite na transakcijske iskalne poizvedbe v nasprotju z informacijskimi. Torej na poizvedbe, ki jih kupci postavljajo, ko želijo nakupovati. Bolj smiselno je na primer ciljati na najboljše hitre prenosne računalnike za prodajo, ne pa na najhitrejši prenosni računalnik na svetu. Prvo iskanje nakazuje željo po odločitvi o nakupu, medtem ko drugo nakazuje samo iskanje določenih informacij.

Poleg tega se morate izogibati uporabi ključnih besed, ki imajo zelo malo iskanj. Če določena ključna beseda nikogar ne zanima, je malo verjetno, da bo zagotovila večji promet. Vendar pa za spletne trgovine obstajajo tudi izjeme. Na straneh z izdelki, zlasti za manj znane izdelke, boste včasih z uporabo dejanske kode izdelka pridobili najboljše stranke. Če na primer prodajate nadomestni del ali edinstveno orodje, ki je povezano z zelo specifičnimi izdelki, lahko nekdo, ki išče ta del, vnese dejansko kodo v Googlovo iskalno vrstico. Če uporabite to številko kode na svoji strani z izdelkom, bo ta kupec verjetno našel vaše spletno mesto na vrhu iskalne lestvice.

Na splošno pa priporočamo, da se osredotočite na zelo specifične ključne besede, ki imajo dostojen obseg iskanja. Običajno velja, da bolj kot je izraz priljubljen, večja je konkurenca. Ob upoštevanju tega boste želeli oceniti, kako težko bo premagati spletna mesta, ki so trenutno visoko uvrščena v Googlu za te ključne besede. Orodja, kot je SEMrush, ponujajo različne vrste koristnih podatkov za raziskave konkurenčnih ključnih besed.

Za večino spletnih trgovin je najbolj smiselna izbira ključnih besed, ki imajo dostojen obseg iskanja in nizko konkurenco. Toda to je lažje reči kot narediti, zato se morate naučiti, kako preprosto najti nove zamisli za ključne besede.

Kako najti nove zamisli za ključne besede

Prepoznavanje novih ciljnih ključnih besed je pravzaprav precej lažje, kot si lahko predstavljate. Videli ste že, kaj zmorejo orodja za raziskovanje ključnih besed. Ampak to je le en korak. Tukaj so druge vrste ključnih besed in načini kako jih najti:

LSI ključne besede

Kadarkoli iščete po spletu in se pomaknete na dno strani z rezultati iskanja, boste pod naslovom »sorodna iskanja« videli seznam približno osmih besed. To so LSI ključne besede. Iskanje po ključni besedi »nogometna žoga« je na primer prikazalo LSI ključne besede kot so »liverpool žoga«, »intersport slovenija«, »intersport liverpool«in številne druge izraze. S tem seznamom ključnih besed vam Google sporoča, da je veliko drugih potrošnikov iskalo te sorodne izraze. Tako lahko ustvarite nove spletne strani s temi ključnimi besedami in imate visoko stopnjo gotovosti, da lahko na svoje spletno mesto pritegnete nekaj prometa.

Dolge ključne besede

Dolga ključna beseda se nanaša na bolj specifično ključno besedo, ki bo ustvarila manjši obseg iskanja, vendar je bolj dragocena zaradi specifičnega namena iskanja.

Na primer, »plavalni bazeni« je splošna ključna beseda in obstajajo različni razlogi, da lahko nekdo išče ta izraz. Toda »prodaja nadzemnih plavalnih bazenov« je bolj specifična ključna beseda. Iskalni namen dolge ključne besede je jasen – ta oseba želi kupiti nadzemne bazene. Obseg iskanja bo v tem primeru nižji, vendar bo njegova vrednost veliko višja, saj bo privabil potencialne stranke za vašo spletno trgovino. In da bo jasno, »nadzemni plavalni bazeni« je že dolga ključna beseda. Vaše raziskovanje ključnih besed mora vedno vključevati iskanje dolgih ključnih besed. Včasih jih najdete že z nekaj premisleka.

Samodejno izpolnjevanje

Kadarkoli nekaj vtipkate v Googlovo iskalno vrstico, se samodejno izpolni s seznamom ključnih besed, za katere Google meni, da jih morda iščete. Bolj kot tipkate, bolj se seznam spreminja in daljši so izrazi. Če na primer vnesete »barva«, samodejno izpolnjevanje predlaga izraze, kot so »barva za les«, »barva za beton«, itd. Tako kot pri LSI ključnih besedah se tudi tu iskalni izrazi prikažejo, ker je dovolj drugih ljudi vneslo te ključne besede. Torej, Googlov algoritem ugiba, da jih morda iščete tudi vi. Za vašo spletno trgovino so to potencialno dragocene ključne besede. Preprosto vnesite svoje izdelke v iskalno vrstico in poglejte, kaj se prikaže. Med iskalnimi izrazi za samodejno izpolnjevanje boste našli nekaj dragocenih ključnih besed. Te izraze lahko vključite v spletne podstrani, objave v novicah in morda strani izdelkov in kategorij.

Poleg izdelkov poskusite vnesti težave, ki jih vaši izdelki rešujejo. Vrnimo se k primeru bazena. Poskusite vnesti »alge v bazenu« in poglejte samodejno izpolnjevanje. Rezultati vključujejo “rjave alge v bazenu”, “črne alge v bazenu” in “sredstvo za alge v bazenu”. Ali vidite potencial za promet teh ključnih besed? Samodejno izpolnjevanje je odličen vir dolgih ključnih besed in je hitrejše za uporabo kot orodja za raziskovanje ključnih besed. Poleg tega je brezplačno.

Ključne besede, ki temeljijo na izdelku

Kot spletna trgovina prodajate izdelke. To vaše spletno mesto loči od spletnih mest z blogi, informacijskih spletnih mest, vladnih spletnih mest, novičarskih spletnih mest in številnih drugih vrst spletnih mest. Spletna trgovina ima običajno veliko strani z izdelki in vsaka od teh strani mora vsebovati primarno ključno besedo in druge ključne besede, povezane s tem izdelkom.

Zato morajo imeti vaše strani z izdelki zadostno količino besedila. Nekaj slik izdelka in naslov nikakor ni dovolj. Opišite izdelek, pišite o njegovih značilnostih. Pišite o težavah, ki jih rešuje, ali o tem, kako se nekdo počuti po njegovi uporabi. V besedilu seveda uporabite tudi ključne besede, povezane z izdelkom. In najverjetneje boste na ta račun tudi bolje prodajali.

Primarne ključne besede

Vsaka spletna podstran mora imeti primarno ključno besedo. Nekatere strani se osredotočajo tudi na nekaj sekundarnih ključnih besed. Primarna ključna beseda, včasih imenovana tudi fokusna ključna beseda, je tista, po kateri želite, da se vsaka stran rangira.

Vsaka podstran mora imeti drugačno primarno ključno besedo. V nasprotnem primeru Bing, Yahoo in Google ne bodo vedeli, na katero stran poslati ljudi, ki iščejo ta izraz. Iz tega razloga bi morala spletna mesta imeti zadosti podstrani. Več kot imate podstrani, več primarnih ključnih besed uporabljate. Posledično bo vaše spletno mesto pritegnilo več prometa. Optimizacija spletnih trgovin deluje po enakem principu.

Kam umestiti ključne besede in optimizirati vaše strani

Ko določite ključne besede, po katerih se želite rangirati na iskalnikih, jih lahko uporabite v vsebini svoje spletne trgovine. To bo na vaše spletno mesto pritegnilo ljudi, ki iščejo te ključne besede. Toda kje na svojih spletnih straneh bi morali uporabiti te ključne besede? Ali je to sploh pomembno? In kolikokrat bi morali uporabiti primarno ključno besedo? Spodaj so najpogostejša mesta za uporabo ključnih besed na straneh vaše spletne trgovine.

SEO naslov strani (SEO page title)

Naslov strani je modro besedilo, ki se prikaže v rezultatih iskanja, vendar se ne prikaže na vaših dejanskih spletnih straneh. Naslov strani je dejavnik rangiranja v Googlovem iskalnem algoritmu. To pomeni, da želite storiti vse, kar je v vaši moči, da bo vaša primarna ključna beseda v naslovu vaše strani. Pri dolgih ključnih besedah zaradi omejitev znakov ni vedno mogoče uporabiti celotne besedne zveze. V tem primeru se odločite za tisti del besedne zveze, ki se vam zdi najpomembnejši.

Naslov na strani (Headline)

Večina vsebine na podstrani vaše spletne trgovine se začne z naslovom. Naslov strani se prikaže obiskovalcem na vaši podstrani ali objavi. Tipografija glavnega naslova naj ima vedno velikost H1. Čeprav je to odlično mesto za vključitev ustreznih ključnih besed, morate biti pozorni tudi na dejstvo, da mora naslov prepričati obiskovalce, da preverijo vso vsebino. Tu je včasih težko najti ravnovesje. V idealnem primeru bi morali primarno ključno besedo postaviti v naslov podstrani. Vendar pa ni pametno dati prednost ključnim besedam na račun ustvarjanja privlačnega naslova. Če uporabimo prejšnji primer, je lahko »prodaja nadzemnih plavalnih bazenov« odlična ključna beseda, vendar ni najbolj vabljiv naslov za podstran.

URL

WordPress samodejno ustvari URL na podlagi vaših nastavitev stalne povezave, vendar boste želeli to povezavo optimizirati tako, da URL odraža primarno ključno besedo in čim manj drugega. Preprostejši kot je URL, bolj jasno bo Googlu in drugim, o čem govori ta spletna stran. Ni zadosti, da samo skrajšate naslov strani in ga spremenite v URL. Osredotočite URL-je na svojo primarno ključno besedo in morda nekaj izbranih spremljevalnih besed, ki povedo več o namenu strani. URL-je lahko optimizirate v urejevalniku WordPress.

Slike, fotografije in grafike

Pri spletnem nakupovanju se kupci ne morejo fizično dotakniti vaših razpoložljivih artiklov. To lahko nadomestite z zadostnim številom fotografij izdelkov v visoki ločljivosti. Toda ali bodo Bing, Google in Yahoo »videli« vaše slike, ko preiščejo vaše spletno mesto? Ne. Morda imate odlične fotografije izdelkov na vseh svojih straneh izdelkov, vendar Google nima pojma, kaj te slike prikazujejo. Razen če mu izrecno poveste, kaj določena slika prikazuje. To je eden izmed namenov nadomestnega besedila (Alt text) slike.

Nadomestno besedilo slik je še eno dragoceno mesto za dodajanje ključnih besed. Poleg krepitve SEO vaše spletne trgovine poveča tudi možnosti, da se slike vaših izdelkov prikažejo, ko potencialni kupci iščejo slike. Najpomembneje je, da je nadomestno besedilo opisno, jasno in razmeroma kratko.

In ne pozabite: bralniki zaslona uporabljajo nadomestno besedilo, da lahko tudi potencialne stranke z okvarami vida razumejo slike na vaših spletnih mestih.

Za opis zgornje slike lahko na primer uporabite naslednje: “Odsevna steklena miza z belo skodelico črne kave na belem krožniku.”

Podnaslovi na strani

Naslednje pomembno mesto za vnos ključnih besed so podnaslovi vaših strani. Kar zadeva velikost tipografije naslova, je ta lahko karkoli od H2 do H6. Zlasti za podnaslove H2 in H3 je uporaba glavne ključne besede ali njenih različic občasno dobra strategija SEO za spletno trgovino. Ni potrebno, da jo uporabite za vsak podnaslov.

Besedilo

Ključne besede lahko postavite tudi v besedilo svojih strani. Med pisanjem se morajo ključne besede pojaviti kot naravni rezultat vaših razlag, opisov izdelkov, prednosti izdelka in drugih sporočil. In ker je besedilo strani tisto, kjer bo večina besedila, lahko tukaj uvedete sekundarne ključne besede, različice ključnih besed in druge ključne besede, ki bodo morda vidneje predstavljene na drugih straneh.

Notranje in zunanje povezave

Recimo, da nekje v besedilu vaše strani ustvarite notranjo povezavo do druge strani. Čeprav to ne drži vsakič, obstaja velika verjetnost, da se na to stran povezujete deloma zaradi ključne besede. Morda nekdo najde pot do vaše podstrani »nadzemni bazeni« in na tej strani začnete pisati o tem, kako ohraniti svoj bazen čist. Vključitev povezave do podstrani »čistilniki bazenov« je v tem primeru smiselna.

Zgradite preprosto arhitekturo spletnega mesta

Kupci spletnih trgovin bolj kot karkoli drugega želijo preprosto nakupovalno izkušnjo. Želijo najti, kar iščejo, izbrati svoje nakupe, plačati in nadaljevati z življenjem. To otežuje slabo zastavljena arhitektura spletnega mesta. Kako? Ker bo veliko potrošnikov prišlo na vaše spletno mesto prek vaše domače strani, objave v novicah ali druge strani. Če pa najprej pristanejo na strani določenega izdelka, ki ni njihov želen izdelek, bodo šli na vašo domačo stran ali stran z glavnimi kategorijami in začeli od tam.

V idealnem primeru želite, da vaši kupci najdejo kateri koli izdelek v treh klikih. Kako je to možno? Tukaj je prikazana struktura, začenši z domače strani:

  1. Nadzemni plavalni bazeni (kategorija izdelka)
  2. Okrogli nadzemni plavalni bazeni (podkategorija izdelka)
  3. Okrogel nadzemni plavalni bazen premera 3 m (stran z izdelkom)

Tu je še en primer. Recimo, da vaša spletna trgovina prodaja športna oblačila in opremo. Morda imate strani s kategorijami, kot so oblačila, športna oprema in oprema za prosti čas. Pod temi kategorijami imate podkategorije. Pod oblačili imate lahko otroška, moška, ženska, srajce, čevlje itd. Športno opremo lahko razvrstite glede na šport. Nato imate pod temi stranmi dejanske strani z izdelki. Nekdo, ki išče rokavice za bejzbol, bo kliknil športno opremo, nato bejzbol in nato rokavice za bejzbol.

Morali boste porabiti nekaj časa za zasnovo idealne strukture, ki ustreza vašemu poslu elektronskega poslovanja. Bistvo pa je, da lahko s tem pristopom povečate spletno mesto brez dodajanja zapletenih poti in strani, ki jih je nemogoče najti.

Olajšajte kupcu brskanje in nakupovanje po vašem spletnem mestu in povečali boste prodajo. Z vidika SEO boste dobili tudi več prometa, saj roboti med preiskovanjem vaše spletne trgovine poskušajo razumeti njeno vsebino. Če lahko zlahka ugotovijo, kako so različne strani povezane med seboj s pomočjo vašega notranjega povezovanja, bodo vaše spletno mesto za te strani uvrstili višje.

Izboljšajte svoje strani z izdelki in kategorijami

Te strani so tesno povezane z arhitekturo vašega spletnega mesta. Vsaka od teh strani potrebuje naslov, URL s specifično ključno besedo za to stran, podnaslove, slike izdelkov, opise izdelkov, razlage, nekaj marketinških sporočil, ki kupca navdušijo za nakup, in kar je najpomembneje – enostaven način do strani. Ko bo vaša spletna trgovina rasla, boste morda začeli prikazovati plačane oglase na straneh z določenimi izdelki za vaše dobro prodajano blago.

Začnite blog o spletni trgovini

Z doslednim objavljanjem uporabne in dragocene vsebine na svojem spletnem mestu lahko zgradite knjižnico edinstvenih informacij, ki Googlu pokažejo, da ste avtoriteta za določeno temo. Googlov cilj je iskalcem ponuditi rezultate, ki bodo zanje najbolj uporabni. Če ima vaše spletno mesto največjo knjižnico informacij o oblačilih na temo mačk, bo Google bolj verjetno poslal ljudi v vašo spletno trgovino, ko bodo izvedli sorodno iskanje. Dosleden razpored objav prav tako dokazuje, da v splet redno prispevate dragocene, edinstvene informacije.

Blogi ponujajo izjemno priložnost, da na vašo spletno trgovino pritegnete potrošnike, ki ne iščejo ničesar za nakup. Zakaj bi to želeli? Ker vsaka stranka še ne ve, da je stranka. Toda če vaše spletno mesto prodaja izdelke, ki rešujejo njen problem ali obravnavajo njeno potrebo, ste lahko prepričani, da lahko na ta način najdete potencialne kupce.

Nekateri kupci kupujejo rešitev za svoj problem

Ponovno si na primer zamislite spletno trgovino, ki prodaja opremo za prosti čas. Kakšne so nekatere težave in frustracije, s katerimi se soočajo pohodniki? Noge jih bolijo. Njihova steklenica vode pušča. Hrane ne morejo ohraniti hladne ali sveže. Njihov nahrbtnik se ne prilega prav. Žive jih pojedo komarji. Vse to so težave in ko se pohodnik z njimi prevečkrat sooči, bo iskal rešitve. »Moja steklenica vode pušča« je iskalni izraz. Prikaže se v Googlovi funkciji samodejnega izpolnjevanja, kar pomeni, da ljudje to iščejo.

Če vaša spletna trgovina prodaja visokokakovostne steklenice za vodo, bi lahko napisali vrsto objav v blogu o plastenkah, ki puščajo vodo. Zakaj steklenice vode puščajo. Kako preprečiti puščanje steklenic z vodo. Vrste steklenic za vodo, ki ne puščajo. V vsako objavo v blogu boste vključili notranje povezave do strani z vašimi izdelki za vaše najboljše steklenice za vodo.

Tako blogi pomagajo pri prodaji v spletni trgovini in so glavni del tega, kar se imenuje trženje vsebine. Blog pritegne stranke, ki iščejo rešitev težave, namesto da preprosto kupijo izdelek. Kupujejo rešitev za svoj problem. Rešite njihov problem in kupili bodo vašo rešitev.

Vsaka objava v blogu  lahko obiskovalcem ponudi tudi možnost, da se prijavijo na vaš e-poštni seznam, kar vam omogoča, da od te točke naprej uporabljate e-poštno trženje. To vam daje več časa, da jih pridobite in spremenite v plačljive stranke.

Yoast SEO

WordPress ponuja veliko funkcij SEO, vendar lahko z orodjem, kot je Yoast SEO, pridobite še večji nadzor nad optimizacijo na strani. Yoast doda nov razdelek na WordPress stran in urejevalnik objav. Tukaj lahko dodate svojo ciljno ključno besedo, ki jo Yoast imenuje fokusna ključna fraza.

Osnovni vodnik za optimizacijo spletne trgovine

Nato lahko spremenite SEO na strani, da bo ciljal na to ključno besedno zvezo. Yoast vam ponuja tudi nekaj priporočil, kako lahko to storite. Yoast omogoča tudi preprosto dodajanje naslova vaše strani (SEO title) in meta opisa (Meta description) po meri ter urejanje URL-ja vsake strani, ki ga imenujejo polž (Slug).

Osnovni vodnik za optimizacijo spletne trgovine

To besedilo se bo pojavilo v rezultatih iskalnika, zato mora pritegniti tudi vašo ciljno skupino. Upoštevajte, da je ključ do učinkovitega meta opisa ta, da motivira uporabnika, da klikne na vaše spletno mesto. To je njegova naloga. Zato boste morda želeli poudariti spodbude kot so nizke cene ali brezplačna dostava, poleg prednosti izdelka. Yoast SEO ponuja tudi poročilo s predlogi za izboljšanje vaše uvrstitve in prikaže gostoto ključnih besed.

Osnovni vodnik za optimizacijo spletne trgovine

Gostota ključnih besed se nanaša na to, kolikokrat se vaša fokusna ključna besedna zveza pojavi v vašem besedilu glede na skupno število besed. Za najboljše rezultate si boste želeli prizadevati za Yoastovo priporočeno gostoto ključnih besed. Vendar ne pozabite, da nekatere ključne besede ne delujejo naravno v običajnih stavkih, zato doseganje te številke gostote ni vedno mogoče.

Kako z optimizacijo povečati prodajo v spletni trgovini

Če se slabo uvrščate v rezultatih iskalnikov, potem skoraj zagotovo zamujate s prodajo. Z optimizacijo vaše spletne trgovine za Google se lahko povzpnete na te zelo pomembne uvrstitve v iskalnikih in povečate svoj prihodek. Kot lahko vidite, je SEO zahtevna naloga. Vendar se je vredno naučiti, kako natančno prilagoditi svoje spletno mesto že na osnovni ravni, saj lahko na vaše spletno mesto pritegne ogromno prometa, kar bo privedlo do večje prodaje.

Vir: https://woocommerce.com/ (Laura Nelson: A Beginner’s Guide to Ecommerce SEO)

Izdelava spletnih trgovin pri Amaroo

Brez skrbi, tudi mi vam priskočimo na pomoč pri optimizaciji vaše spletne trgovine. Vsaki stranki svetujemo na kakšen način lahko optimizira izdelke, ki jih dodaja v spletno trgovino. Oglejte si naše projekte in nas pokličite za ponudbo.